Kop
Van 19 oktober 2017 tot 8 december 2017 wordt op verschillende locaties in Gent, door de Universiteit van Gent expositie gehouden in vitrines met objecten uit de primaire collectie, verhalen, fauna en flora, beeld- en luistermateriaal, lezingen, workshops.

Lees meer over deze activiteiten van de Universiteit van Gent (pdf document)

NASLAG

De Etnografische Verzamelingen UGent 
Er is een collectie.. bijzonder omdat ze zo oud is!
De Etnografische Verzamelingen van de UGent (EVUG) is de oudste volkenkundige collectie van Vlaanderen.

Ze is bijna even oud als de universiteit zelf. De eerste voorwerpen kwamen uit Java (Indonesië) en werden verworven in 1825.

De EVUG is als museumwaardige collectie uniek voor de stad Gent en voor de Provincie Oost-Vlaanderen. Ze kan in België worden beschouwd als een middelgrote verzameling van historische kunstgerelateerde etnografica.

Er zijn in de permanente opstelling ongeveer 350 voorwerpen uit Afrika, Oceanië,Indonesiëen de Amerika’s te zien. De Etnografische Verzamelingen wordt nationaal en internationaal gewaardeerd voor haar unieke topstukken als het algemeen overzicht.

Hoewel de voorwerpen in een museale context worden getoond, is de EVUG echter een gesloten collectie. Alleen bij evenementen zoals de Gentse Feesten, Gentse Kunstweek, Open Monumentendag, Wetenschapsdag, Erfgoeddag wordt geprobeerd de Etnografische Verzamelingen open te stellen voor (individueel) bezoek. Bezoek op aanvraag is ook mogelijk.

De locatie ‘Het Pand’ is een voormalig middeleeuws Dominicaner klooster in het historische centrum van Gent. De Etnografische Verzamelingen zijn gekoppeld aan een rijke vakbibliotheek, die nu is opgenomen in de door Henri Van de Velde ontworpen boekentoren in de Rozier.

Website EVUG

EUROPALIA ARTS FESTIVAL
EUROPALIA is een toonaangevend internationaal festival dat om de twee jaar zijn aandacht vestigt op een land en zijn cultureel erfgoed. Van oktober tot februari plaatst dit festival alle denkbare kunstvormen in de kijker: muziek, beeldende kunst, film, theater, dans, literatuur, architectuur, design, mode, gastronomie…
Via onze newsletter en via facebook blijven we graag met u in contact om u over de vorderingen van dit nieuwe festival te berichten.

EUROPALIA INDONESIA loopt van 10 oktober 2017 tot 21 januari 2018 en zal de Indonesische tradities en hedendaagse cultuur, met een speciale aandacht voor creatie en uitwisseling, aan bod laten komen.

Europalia Arts Festival Indonesia