Wim Rhebergen geboren te Eibergen is psycholoog, schrijver en componist. Hij is thans woonachtig in Venlo.

Hij schreef o.a. boeken over over psychogeriatrie en over Dom Amandus Prick, de laatste abt van het trappistenklooster in Tegelen. Deze maand werd zijn nieuwste boek gepubliceerd ‘ Ik heb haar Judy genoemd’.

De hoofdpersoon is Henny Schouten die de oorlogsjaren in Nederlands Indië doormaakte. Het boek geeft haar eigen blik op deze tijd weer en op wat er daarna gebeurde. Henny woonde de laatste jaren van haar leven in het Limburgse Heel met haar partner Leo Hendrikx, Engelandvaarder, Spitfire-piloot, en bierbrouwer. Op 17 maart jl. stierf ze aan corona. De tekst voor het boek was toen net klaar.

Wanneer de oorlog Nederlands-Indië binnendringt, verandert het leven van Henny volledig. Het veilige, gelukkige bestaan van het jonge schoolmeisje transformeert langzaam in een afschuwelijke
tijd vol verlies, pijn en armoede. In de bizarre dagen van de beginnende oorlog wordt Henny uitgehuwelijkt aan een vreemde man, om zo huisvesting voor haar familie veilig te stellen. Nog jong en niet-wetend wat moederschap inhoudt, bevalt ze van haar dochter Judy. Al snel ontwikkelt Henny zich van een onschuldig meisje tot een jonge vrouw die vecht voor haar familie, maar ook voor haar eigen geluk.

Tevens kwam het bevel dat wij in onze tuin een schuilkelder moesten graven. Mam zorgde ervoor dat ieder van ons een rugtas gevuld met pyjama, kleren, kam, tandenborstel en andere benodigdheden kreeg, die we op een vaste, bereikbare plaats moesten neerleggen. Er werden sirene-oefeningen georganiseerd. Als de sirene loeide, moesten we allemaal zo snel mogelijk met onze rugtas de schuilkelder in.

Een interview met Leo Hendrikx over zijn tijd als Engelandvaarder uit Limburg vindt u op onze site: Leo Hendrikx

Info Uitgeverij over boek: Info over het boek

Terug naar LITERATUUR overzicht