in het MHM/Museum Sophiahof te Den Haag.

bc201802-irma_van_bommel-Lucas_Silawanebessy_0171659-1000

LUCAS SILAWANEBESSY (1949, Balikpapan, Indonesië)
Studeerde van 1970 tot 1977 aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Na zijn afstuderen oriënteerde Silawanebessy zich aanvankelijk op fotografie, werken op papier en ruimtelijk werk. Hij exposeerde in binnen- en buitenland, zowel solo als in groepstentoonstellingen. Een belangrijk fotowerk is “lf you see her say hello” uit 1978-1979 waarin hij woonoord Lunetten in Vught als personage portretteerde. In 2020 heeft Wim Pijbes dit werk aangekocht voor het Landverhuizersmuseum op Katendrecht in Rotterdam, dat in 2023 geopend zal worden.In 1981 kreeg Silawanebessy een reisbeurs van CRM voor Japan. In 1987 één van WVC voor de Molukken. Na deze reizen in Azië die hem o.a. naar Japan, Vietnam, Cambodja en Indonesië bracht, ontstonden nieuwe werken, waarbij de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond, waaronder hij geboren is, een thema werd. De werken op papier in acrylverf en Oost-Indische inkt of in zeefdruk, verbeelden zijn fascinatie voor het oosten, zowel in filosofische als in fysieke en culturele zin.

Bezoek de pagina van Lucas Silawanebessy