Bezoek aan de tentoonstelling REVOLUSI in het Rijksmuseum te Amsterdam

Het Online Indisch museum bracht een bezoek aan de tentoonstelling REVOLUSI.
Die te bezichtigen is tot en met 5 juni 2022.
We geven een kort verslag aan de hand van een deel van wat we zagen.

Het Rijksmuseum: «Na meer dan drie eeuwen van koloniale bezetting roept Indonesië zichzelf in 1945 uit tot onafhankelijk land. Vanaf dat moment wordt ruim vier jaar lang in het immens grote eilandenrijk een onafhankelijkheidsstrijd gestreden. Revolusi! gaat over mensen in deze strijd. Wie streefden naar een vrij Indonesië? Wat stond er op het spel? Hoe heeft de Indonesische revolutie mensenlevens geraakt en gevormd?»

Het is een leuke en geslaagde samenvatting van de gebeurtenissen van destijds geworden. Ook het samenstellen van het overzicht op basis van ervaringen van voornamelijk Indonesische personen, kan geslaagd genoemd worden.

“Wonden en gif voer ik mee op mijn vlucht” van Timoteus Anggawan Kusno (1989). Mixed media installatie 2022 in opdracht van het Rijksmuseum. De titel staat voor de wil om zich te bevrijden van de kolonisator.

Filmcamera Bell I Howell 35 mm / 1925-1945. Filmcamera gebruikt door cameramensen van Berita Film Indonesia die de bioscoopjournaals van de Republiek verzorgde.

Onbekende fotograaf, NIGIS (Netherlands Indies Government Information Service), oktober 1945. Van Heutsz-monument in Jakarta beschreven met revolutionaire slogans.

Ochtendjas van zijden landkaarten / J. Terwen-deLoos / Zijde met plastic knoop, 1945
Schenking van de heer P.A. Terwen, Leiden en de heer J.W. Terwen, Nieuwegein, 2000
Textiel is schaars. Maar met zijden landkaarten van de Britse krijgsmacht slaagt Jeanne van Leur erin deze ochtendjas te maken.

Persoonlijke herinneringen

Mohammad Toha Adimidjojo, Yogykarta december 1948- januri 1949. Mohammed Toha is 11 jaar als de Nederlanders zijn stad Yogyakarta binnen vallen. Zoda het veilig is, tekent hij de oorlogstaferelen op.

Bekijk ook Merapi’s gedachten over de Indische geschiedenis:
https://indischmuseum.com/indische-geschiedenis/
en haar werk op:
https://indischmuseum.com/mo1/

Pengantin Revolusi (Bruid van de Revolutie) /Hendra Gunawan (1918-1983)

Guerrillastrijders / Hendra Gunawan (1918-1983) / Olieverf op doek, 1949