Jan Schlechter Duvall – Indo surrealist

Jan Schlechter Duvall – Indo surrealist

De surrealistische schilder en dichter Rik Lina attendeerde ons op zijn surrealistische vakgenoot en vriend Jan Schlechter Duvall. Hij liet ons zijn verzameling schilderijen, tekeningen en gouaches van Jan Schlechter Duvall zien en introduceerde ons in de wonderlijke, magische binnenwereld van deze kunstenaar.

[Klik op een afbeelding voor een vergroting]


Collectief schilderij Jan Schlechter-Duvall en Rik Lina

Voor Rik Lina

Voor de presentatie van deze ’voor het voetlicht’ zijn we veel dank verschuldigd aan Rik Lina en Laurens Vancrevel voor het beschikbaar gestelde materiaal en hun achtergrondinformatie. Hans Arends bedanken we voor het fotograferen van de kunstwerken.

JAN SCHLECHTER DUVALL (1922-2009), surrealistisch schilder, dichter, schrijver


Jan Schlechter Duvall – Surabaya 1993


Zelfportret

Natuurgeestportretten – gouaches op pakpapier  (uit de verzameling van Rik Lina)
Portret 1Portret 2Portret 3
Portret 4Portret 5Portret 6
Portret 7Portret 8Portret 9
Portret 10Portret 11Portret 12
Portret 13Portret 14Portret 15
Portret 16Portret 17Portret 18
Portret 19Portret 20Portret 21

EEN GEDICHT EN EEN LEGENDE

Uit: ‘Een onordelijk leven’, legenden, gedichten en tekeningen, Jan Schlechter-Duvall (‘Brumes Blondes’, Bloemendaal 2008)

de ziel van de bedelaar


Ik zwerf langs paden
van dun gebeente,
waar ik als een dronken pad
met lege mond het leven vergat,
waar ik met geleende ogen
stilte maakte met sleutels
van draaiend lawaai
en volmaakt alleen
in stilte zat.


De geboorte van Duvall (één van de vijf legenden), eerste verhaal‘Sommigen beweren dat Duvall nooit geboren is …….. Anderen zeggen dat hij op verschillende wijzen door de heilige geest uit een termietenheuvel is opgepikt en naar China is gevlogen in de tijd waarin Lao Tse de keizerlijke hofhouding in verlegenheid bracht. Confucius had de meeste aanhangers met zijn familieverering. ‘Bevrucht de aarde met veel geboorten,’ was zijn streng bevel….. En zo kreeg China miljoenen moeders. Om te voorkomen dat deze moeders weg zouden lopen, werden hun voeten in kleine maatschoentjes gereduceerd tot koeiehoefjes. Duvall had voor straf een rond gezicht gekregen, zodat geen enkel Chinees meisje met hem naar bed wilde gaan. Vraag dat aan geleerde Duyvendak, die alles over China heeft verteld. Foei Confucius, nu zit Duvalls schaduw in een huis op de termietenheuvel waarvan het dak spoedig in elkaar zal duvelen. Vele sterke verhalen doen de ronde. Zes dobbelstenen zouden Duvall in haar macht hebben genomen om zijn ziel te redden. Dat gebeurde in de jaren zestig in de USA. Nadat de dobbelstenen zes keer achter elkaar door onbekende grootheden geworpen zijn, kwam Duvall terecht op de verschroeide wereld. Duvall is dus herboren. Het gekke is dat Duvall zichzelf nooit heeft gezien. Alleen de ronde spiegel getuigt van zijn luisterrijke geboorte…’behekst kind

mijn 2e hoofdogenblikken

Beknopte biografie (met dank aan Laurens Vancrevel)

Jan Schlechter wordt op 24 november 1922 geboren in Tandjong Pandan op het eiland Belitung (Billiton). Hij bracht zijn jeugd door op vele plaatsen in de Indische Archipel, aangezien zijn vader gouvernement-bouwkundige was en vaak werd overgeplaatst. Hij doorliep de HBS in Batavia en werd in1939 opgeroepen als dienstplichtige. Van 1942 tot 1945 verbleef hij als krijgsgevangene in Japanse gevangenkampen en werkte als dwangarbeider aan de Birma-spoorlijn. In 1945 reisde hij door Siam (Thailand) waar hij een havenstad bereikte aan de kust van Birma en een schip vond met bestemming Europa. Eind 1945 arriveerde hij in Nederland. Hij volgde een opleiding voor tekenleraar aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool, de latere Rietveld Academie. Hij raakte geboeid door de Cobra beweging. In 1950 werd hij uitgezonden naar Indonesië om het tekenonderwijs vorm te geven en stichtte in Bandung de Volks-tekenschool. In 1956 keerde hij terug naar Nederland en kreeg een aanstelling als tekenleraar in Groningen en Veendam. Hij raakte bevriend met leden van de schildersvereniging ‘de Ploeg’. In 1959 verhuisde hij naar Leiden, waar hij via de dichters Jak van der Meulen en Laurens Vancrevel in aanraking kwam met het surrealisme. In 1962 immigreerde hij naar de USA, naar het stadje Ottumwa (Iowa). Hij kwam in contact met de surrealistische groep in Chicago en nam deel aan talrijke internationale surrealistische groepsexposities. De in Toronto wonende Chileense surrealisten Ludwig Zeller en Susana Wald nodigden hem uit om in Ontario te exposeren. Ook nam hij deel aan groepsexposities van Phases, een aan het surrealisme gelieerde groep van experimentele schilders en dichters. Er werden solo-exposities van hem gehouden in de vermaarde surrealistische kunstzaal ‘Oneiros Gallery’ in San Diego, Californië. Na het plotselinge overlijden van zijn vrouw Jane, besloot hij voorgoed naar Indonesië terug te keren. Met zijn nieuwe Javaanse levenspartner Yuyun vestigde hij zich de laatste tien jaar van zijn leven in het bergdorp Prigen, in Oost-Java. In maart 2002 werd zijn omvangrijke solo-expositie ‘The Mysterious World’ op grootse wijze in Surabaya geopend. Honderden bezoekers waren daarbij aanwezig. Ook de pers wijdde er uitvoerig aandacht aan. In 2006 werd zijn gezondheid instabieler en besloot hij zijn atelier ‘op te doeken’. In plaats van schilderen schreef hij vele brieven en e-mails aan zijn vrienden. Van de gedichten en prozagedichten die hij naar Laurens Vancrevel stuurde, werd in 2008 de bundel Een onordelijk leven samengesteld.

Op 20 december 2009 overlijdt Jan Schlechter-Duvall in Prigen.

DURGA
Durga-1Durga-2Durga-3Durga-4

Vriend en fotograaf Richard Waara: (een citaat) ’The lyrical power that Schlechter Duvall’s images both possess and convey, defies any written expression. Perhaps the magic of Schlechter Duvall can be better understood as a frenzied trajectory of disciplined impulsis.’

SERIES
Serie1-1Serie1-2Serie1-3
Serie2-1Serie2-2Serie2-3Serie3-1Serie3-2Serie3-3

BOEK

Binnenkort komt het boek uit: “Jan Schlechter Duvall – Indo surrealist”, samengesteld door Laurens Vancrevel en Esther Wils, ‘waarin essays zijn opgenomen van Helena Spanjaard en Michiel van Kempen’, uitgegeven door Uitgeverij West.

Kijkdagen
Van 19 t/m 23 mei 2016 zijn er kijkdagen in het Venduehuis te Den Haag en kunt u kennismaken met het oeuvre van Jan Schlechter Duvall.
Informatie hierover zullen wij plaatsen in onze rubriek ‘berichten’.