Peranakan bruidskostuum

25 februari 2016 – Verbinding van culturen: Chinezen uit Indonesië in Nederland

Eeuwen geleden emigreerden Chinezen naar de Indonesische archipel. Een deel van hen trouwde daar met vrouwen uit die contreien, ze kregen kinderen en bleven voorgoed. Die nakomelingen van Chinese en Indonesische voorouders werden Peranakan Chinezen genoemd. Peranakan is afgeleid van het woord anak dat kind betekent. In de Peranakan cultuur zijn Chinese tradities vermengd met die uit de Indonesische archipel.
Paranakan kostuum
In 2013 schonk Sioe Yao Kan onder meer een bijzonder Peranakan bruidskostuum aan het museum. Dit kostuum vormt nu het topstuk in de tentoonstelling “Verbinding van culturen: Chinezen uit Indonesië in Nederland”, die nog tot mei 2016 is te zien in het Museum Volkenkunde – Leiden.

In deze tentoonstelling richt het museum de blik op Nederlanders die zowel Chinese als Indonesische wortels hebben, de Peranakan.

Aan de hand van bijzondere voorwerpen uit de museumcollectie, persoonlijke interviews en foto’s, schetst het museum een beeld van het unieke culturele erfgoed van Chinese families uit Indonesië die in Nederland wonen.

Plaats een reactie