Tentoonstelling Fiona Tan in Eye Amsterdam

Fiona Tan

Eye presenteert een grote tentoonstelling met het werk van Fiona Tan (ID, 1966). Behalve bestaand werk zal ook een nieuw werk getoond worden, waar Tan momenteel aan werkt. Hierbij maakt ze gebruik van Eye’s filmcollectie.

Fiona Tan staat bekend om haar video- en filminstallaties waarin ze herinneringen, geschiedenis, globalisatie en de rol van beeld onderzoekt. Tan is bijzonder geïnteresseerd in archieven, en hoe classificatie samenhangt met representatie en identiteit. Haar beelden zijn vaak een combinatie van gevonden en zelf gefilmd materiaal.

In de tentoonstelling zal een brede keuze uit Tans oeuvre getoond worden. Inhoudelijke uitgangspunten zijn de reflectie op het medium film en de reflectie op het leven zelf, het verstrijken van de tijd, en de rol van het landschap als drager van deze veranderingen.

(Bron: https://www.iamsterdam.com/nl/uit/tentoonstellingen/fiona-tan)

Biografie

Tan werd geboren op Sumatra, Indonesië en is in Melbourne opgegroeid. Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam. Tan woont en werkt in Amsterdam.

Sinds haar afstuderen in 1997, is Fiona Tans werk op talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland te zien geweest. Haar werk is onder meer te zien geweest op de documenta 11 in Kassel (2002), de 49e Biënnale van Venetië, de Biennales van Shanghai (2000), Berlijn (2001), Istanboel (2003) en Sydney (2006). In 1998 ontving Tan de J.C.van Lanschotprijs voor beeldhouwkunst in het Stedelijk museum voor actuele kunst in Gent en in 2004 won zij de Infinity Award for Art van de International Center of Photography, New York.

Solopresentaties vonden plaats in onder meer het New Museum of Contemporary Art, New York (2004), de Pinakothek der Moderne, München (2007), Musée d’art contemporain de Montréal (2005), Museum of Contemporary Art, Chicago (2004), het Hammer Museum, Los Angeles (2005), Museum De Pont, Tilburg (2003), de Akademie der Künste, Berlijn (2003) en de Kunstverein Hamburg (2000). Haar werk is vertegenwoordigd in openbare collecties van onder meer de Tate Modern London, Centre Pompidou Paris, Museum of Contemporary Art Chicago, Stedelijk Museum Amsterdam, Schaulager Basel, Neue Nationalgalerie Berlin en Museum De Pont.

In 2009 vertegenwoordigde Tan Nederland op de Biënnale van Venetië met de solopresentatie Disorient.

In 2017 werd de Amsterdamprijs voor de Kunst aan haar toegekend.

(Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fiona_Tan )

Beeld Lin Woldendorp (Bron:
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/persoonlijke-brieven-en-een-historisch-filmarchief-zo-maakt-kunstenaar-fiona-tan-een-kleine-geschiedenis-groot~b973374e/)

Interview Fiona Tan
Persoonlijke brieven en een historisch filmarchief: zo maakt kunstenaar Fiona Tan een kleine geschiedenis groot.
In haar nieuwe video-installatie Footsteps verbindt Fiona Tan de (voorgelezen) brieven van haar vader aan een kleine geschiedenis van Nederland, opgediept uit oude filmarchieven. Hoe ze te werk ging? Maandenlang monteren, tot beeld en geluid ‘samen konden gaan vliegen’.
Lees verder …

Zie ook
Website Fiona Tan