Tijdlijn

[07-03-2022]
op bezoek bij Marja en Arie
Door Fenny Vlietstra

Indisch Museum (IM) krijgt regelmatig voorwerpen uit nalatenschappen van ouders of familie uit Indië /Indonesië aangeboden of een verzoek deze voorwerpen te beoordelen. Aangezien we een digitaal museum zijn en geen fysiek gebouw hebben, verwijzen we deze vragen zoveel mogelijk door naar volkenkundige musea.

Onlangs kregen we een verzoek van Marja vd K. of we een plek wisten waar de voorwerpen uit het verleden van haar vader een plekje zou kunnen krijgen. Het leek ons leuk om Marja te bezoeken om te kijken wat we voor haar konden betekenen.

Om 11.00 uur werden we bij haar thuis verwacht. We hadden afgesproken dat we wat voorwerpen, boeken en schilderijen zouden fotograferen uit de nalatenschap van haar vader en die op onze website zouden zetten. Marja stond ons al op te wachten bij de voordeur van haar mooie woning. We werden zeer vriendelijk en gastvrij ontvangen en maakten kennis met Arie, haar echtgenoot. Het huis was een weerspiegeling van vakanties en bezoeken aan vele landen. Er viel heel veel te zien en de speciale meubels en kunstwerken gaven de woonkamer een museale uitstraling. Er was o.a. houtsnijkunst te bewonderen uit Paramaribo, de stad waar Arie geboren was. Marja vertelde over haar onlangs overleden vader Abraham van der Schuit, die in het voormalige Nederlands-Indie was geboren. Hij had als handelaar/ondernemer naast Indonesië over de hele wereld gereisd. Zijn begrip van zaken doen. stond vooral in het teken van respectvol samenwerken met de inheemse bevolking. Daar was hij ook mee opgegroeid. Zijn hele leven heeft hij gestreden tegen onrecht.

Marja en haar twee zussen werden in Abidjan geboren, de economische hoofdstad van Ivoorkust. Door stammenstrijd en etnische rellen, waardoor grote onrust ontstond en granaten in de rondte vlogen, besloten haar ouders de Ivoorkust te verlaten. In 1960 vertrok het gezin naar Amsterdam, waar haar ouders 30 jaar zouden blijven wonen. Na de koffie maakten we foto’s van de verzamelde souvenirs, de schilderijtjes, boekomslagen en fotoboeken, die meegenomen waren uit Indonesië. We kregen een USB-stick mee met alle foto’s uit de ‘Indische’ fotoboeken van Marja’s vader, door hemzelf op de stick gezet én een tas met boeken.

Het liefst zou Marja anderen een plezier willen doen met de overgebleven spullen van haar vader.

Foto’s

Collectie-1 (4 objecten)


Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u contact opnemen met Marja via de mail: