Diederik van Vleuten “Daar werd wat groots verricht”

Diederik van VleutenDiederik van Vleuten (1961) maakte eind 1988 zijn theaterdebuut als pianist en edel figurant bij cabaretgezelschap Zak en As. Daarna was hij werkzaam als componist en tekstschrijver voor diverse radio- en televisieprogramma’s, waaronder Vara’s Spijkers met Koppen. Vanaf 1997 maakte hij zeven voorstellingen met Erik van Muiswinkel. Samen vormden zij een van de meest markante cabaretduo’s van Nederland. In 2010 kwam de eerste solovoorstelling van Diederik op de planken: Daar Werd Wat Groots Verricht, gevolgd door Buiten Schot (over de Eerste Wereldoorlog) en Mijn nachten met Churchill. Voor het theaterseizoen 2017-2018 staat Nog Nooit Vertoond op het programma.

Diederik van Vleuten 3

Diederik van Vleuten 2

Precies tien jaar geleden kreeg Diederik van Vleuten van zijn vader het Indische familiearchief overhandigd. Zeven dozen vol brieven, documenten, dagboeken en fotoalbums waarin het verhaal wordt verteld van drie generaties Van Vleuten in de Oost.

In dat archief bevonden zich ook de bijna 700 pagina’s tellende memoires van Diederiks oudoom Jan. Met scherp oog voor detail doet Jan daarin verslag van de grote veranderingen die zich tijdens zijn leven in de wereld voltrokken en die als een waterval over hem en zijn generatie heen kwamen. Het is het persoonlijke verhaal van een kindertijd op Java, een jeugd in Nederland, een opleiding in Zuid-Afrika en in 1930 de terugkeer naar Indië. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakt Jan aan den lijve het historische drama mee van de Japanse bezetting van de archipel en de daaropvolgende Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Hij is ooggetuige van de politionele acties en het onafwendbare afscheid van Nederlands-Indië.

In Daar werd wat groots verricht, dat als ondertitel ‘De overdracht van een Indisch familiearchief’ zou kunnen dragen, vertelt Diederik van Vleuten over het leven van zijn oudoom, die zijn memoires niet schreef omdat hij zichzelf zo belangrijk vond maar besefte dat hij in een buitengewoon belangrijke tijd had geleefd. Gebruikmakend van het ongekend rijke fotomateriaal uit het eigen archief plaatst hij de lotgevallen van zijn familie tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van Nederland en de ondergang van diens koloniale imperium in Zuidoost-Azië.

Dit vuistdikke, prachtig geïllustreerde boekwerk bevat een grote hoeveelheid foto’s en documenten uit de nadagen van Nederlands-Indië.
Jan en Aukje 1937

Zie ook: “Daar werd wat groots verricht”

Terug naar LITERATUUR overzicht