Nederlands Indië

English version

NedInd 1920

Bron kaart: ‘Indische boek der zee’ uitgegeven in 1925 te Weltevreden en onder redactie van Dr. D.A. Rinkes, N. van Zalinge en J.W. de Roeveren.

Van Nederlands-Indië tot Indonesië
Op 17 augustus 1945 roepen Indonesische onafhankelijkheidsstrijders de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Historiën blikt terug op de geschiedenis van Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië.

Handelsrelatie
De relatie tussen Nederland en Indonesië is eigenlijk gebaseerd op de handel. In 1595 vertrok de eerste vloot naar Oost-Indië, waarna meer reizen volgden. In Indonesië kon men producten krijgen die op de Hollandse markt erg zeldzaam of zelfs onbekend waren: specerijen, porselein, zijde, satijn, damast, sabels, edelstenen, goud en schildpadden. Ook brachten peper, kruidnagels, nootmuskaat en foelie veel winst op voor de Nederlandse ondernemers.

Lees verder


Zie ook:

DEA Project
Timeline Dutch East Indies

Indisch Historisch
De hoeveelheid informatie op internet over het Indisch, Indischen, Indo’s, Indo-Europeanen of Nederlands-Indië is enorm toegenomen. We moesten daarom selecteren en inschatten wat voor de bezoekers van IndischHistorisch.nl zinvolle informatie op het internet is. Leidend is dat het met Indische geschiedenis te maken heeft. We willen daar wel soepel mee omgaan. Ook al is het niet altijd volgens strikte historisch-wetenschappelijke normen. We willen vooral dat ú iets aan de informatie hebt.
Naar de website (Nederlands)

De Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië
De Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië is een ingrijpende periode. Verschillende organisaties houden zich bezig met de oorlog in Nederlands-Indië en dekolonisatie.
Naar de website (Nederlands)

Java Post
Verhalen over Nederlands-Indië
Naar de website (Nederlands)

 

Profiel Soekarno

© Warren K Leffler / Library of Congress

Terrorist of vrijheidsstrijder?
Download artikel (pdf)

Soekarno houdt Indonesië nog steeds scherp
Download artikel (pdf)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s