Tijdlijn

Ontmoeting met Arjanti Sosrohadikoesoemo

INLEIDING
Als je regelmatig op Facebook bent en je bent geïnteresseerd in Indische kunst en cultuur kom je onherroepelijk de naam van Arjanti Sosrohadikoesoemo tegen. Een vrouw die regelmatig nieuws publiceert over geschiedenis, kunst en cultuur verbonden met Nederlands Indië en Indonesië. Haar posts getuigen van deskundigheid en intelligentie; reden dat ik haar heb benaderd voor een nadere kennismaking. Ik wilde weten wie Arjanti was, wat ze deed en waarom. We hebben elkaar op 15 maart 2024 getroffen in het Wereldmuseum van Amsterdam. Na het museum te hebben bezichtigd kon het gesprek beginnen onder het genot van koffie en snacks.

Arjanti en Doric in de cafetaria van het Wereldmuseum Amsterdam na afloop van ons gesprek.

Familie en leven
Arjanti is geboren in Laren, maar heeft Indonesische voorouders.
Haar grootmoeder was een Nederlandse die begin jaren ’30, dus voor de Tweede Wereldoorlog trouwde met een KNIL-officier. Met hem vertrok ze naar Nederlands-Indië. Vanaf dat zij voet aan wal zette, voelde ze alsof ze was thuis gekomen. Arjanti’s oma zou uiteindelijk zoals zij zelf vond, de beste 40 jaar van haar leven in Nederlands-Indië en later Indonesië blijven wonen.
Het huwelijk met de KNIL-Officier mislukte. Uiteindelijk ontmoette zij na enige jaren een Indonesische man uit een adellijke familie. Deze man was een zoon van één van de zussen van Raden Ayu Kartini
(zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kartini).
De oorlog ontwrichte voor iedereen alles. Na een zware tijd in het Japanse kamp kwam zij weer vrij. De geliefden vonden elkaar weer terug en ze trouwden. Het jaar was 1945 en een jaar later werd Arjanti’s moeder geboren. Het gezin leefde gedurende de Bersiap en enige decennia erna op Java en daar groeide de moeder van Arjanti op te midden van de Indonesische familie. Indonesië maakte intussen grote maatschappelijke veranderingen door. Het waren roerige tijden.
Uiteindelijk werd in die tijd de moeder zwanger van Arjanti, maar de vader is verder buiten beeld gebleven en het werd beter gevonden als oma en zwangere dochter naar Nederland zouden gaan.
Arjanti werd verder door haar oma grootgebracht.
Zij leerde haar man kennen tijdens haar studietijd waar hij dezelfde studie volgde.

Raden Ayu Soematri en haar echtgenoot Raden Ngabehi Achmad Sosrohadikoesoemo, vermoedelijk te Semarang

De overgrootouders van Arjanti uit de collectie van het KITLV

Studie en werkervaring
Na haar middelbare school heeft Arjanti de hbo-opleiding tot Museummedewerker gedaan.
Sindsdien zijn zowel haar man als zijzelf altijd werkzaam geweest in musea.
Zelf beschouwt zij de ruim dertien jaar die zij in het Wereldmuseum in Rotterdam heeft mogen werken als één van haar meest interessante en voor haar vormende werkplekken. Een grote reorganisatie in dat museum kostte het overgrote deel van het personeel de baan en zo ook Arjanti.
Sinds die reorganisatie is Arjanti werkzaam in projecten in verschillende musea.

Identiteit
Arjanti voelt zich meer Indonesisch dan Nederlands, ondanks haar gemengde Javaanse-Nederlandse afkomst. Zij groeide op in de tijd van na de Bersiap en heeft “Nederlands-Indië” als zodanig niet meegemaakt. Haar moeder groeide op in een familie die in onafhankelijk Indonesië leefde en bloeide. Jarenlang had de familie nog de verwachting ooit terug te kunnen keren naar Indonesië, maar dat is uiteindelijk nooit meer gebeurd. Pas ruim na haar jeugd koos Arjanti de Nederlandse nationaliteit.
Arjanti groeide uiteindelijk vooral op tussen de Postkoloniaal Indische vrienden en de Indonesische gemeenschap dat hier in Nederland hun bestaan hebben opgebouwd. Ze heeft van jongst af aan Balinees gedanst en ze is gamelan gaan spelen. Dat vormde haar.
Haar man is 2e-generatie Indo met familie die enige generaties op Java geleefd heeft. Dus ook thuis is de cultuur levend en is de herkomst een gespreksthema.

Interesses
Arjanti en haar man bezoeken met regelmaat concerten en dansuitvoeringen in een veelheid aan culturen.
Arjanti vindt het fijn om op de één of andere manier bezig te zijn met haar identiteit en de cultuur waaruit zij is voort gekomen. Daaruit komt ook haar betrokkenheid met de verschillende groepen in de sociale media voort. Zij en haar man nemen deel aan- of gaan naar- Indonesische evenementen en evenementen die te maken hebben met de Indische cultuur en gemeenschap.
Op dit moment is Arjanti verbonden aan de Balinese dans- en cultuurgroep DwiBumi en de Balinese gamelangroep Seka Gong Semara Gita.

Hieronder laten we u een dans zien door Arjanti uitgevoerd:

Pairi Daiza – Topeng Tua / 20 augustus 2017

Tari Topeng Tua (dans van een oude man) tijdens de Balinese Saraswati viering bij de tempel Pura Agung Santi Bhuwana in Pairi Daiza, Brugelette, België.
Zie: https://youtu.be/Fl8ZLIWlb-g

Social Media
Zoals gezegd valt Arjanti op door haar aanwezigheid op Facebook.
Ze plaatst berichten in verschillende groepen op Facebook en op Linkedin. Op Facebook is ze ook beheerder en moderator.
Onder meer is Arjanti betrokken bij de volgende groepen of pagina’s

  • Kabar Angin Indo

  • RM* [restitution matters]

  • Pasar Malams 2024-2025

Kabar Angin Indo
De berichten in deze openbare groep gaan over tempo doeloe, over pasar malams (waaronder de Tong Tong Fair), modern Indonesië, cultuur, kunst, erfgoed etc. Een breed scala aan onderwerpen die te maken hebben met Indië, Indisch, Indo en Indonesië.
Zie: https://www.facebook.com/groups/1639701266293743/

RM* [restitution matters]
Een openbare groep met nieuws over koloniale collecties en restitutievraagstukken.
Samen met Jos van Beurden beheert Arjanti deze groep op Facebook, de gelijknamige LinkedIn groep en de tweets op X (voorheen Twitter). Jos van Beurden begon RM*restitution matters als een mailinglist voor nieuws over restitutie van koloniale collecties. Om meer onderlinge gesprekken te stimuleren, zijn ze de groepen op de social media begonnen.
Het onderwerp “Restitutie” heeft de interesse van veel mensen: met 1108 leden op Facebook, 735 leden op Linkedin, 711 volgers op X (voorheen Twitter) en een mailinglist met 629 adressen: een totaal direct bereik van meer dan 3183 mensen! Zie:
Facebook: https://www.facebook.com/groups/restitutionmatters
LinkedIn: https://www.linkedin.com/groups/13962285/
(X, voorheen Twitter): https://twitter.com/RM_Arjanti

Pasar Malams 2024-2025
In heel Nederland worden veel Pasar Malams of Indische markten georganiseerd.
Iedere organisatie heeft zo hun eigen sites, in de groep wordt zoveel mogelijk informatie over Pasars geplaatst. Iedere organisator mag zelf ook zijn flyers en aanvullende info plaatsen. Maar ook standhouders mogen hun producten die ze op Pasars verkopen, delen.
Arjanti is medebeheerder van deze groep.
Zie: https://www.facebook.com/groups/644103199062673

Arjanti bij het portret van mijn oudoom
Drs. Raden Mas Panji Sosrokartono
(10 April 1877 – 8 Februari 1952) geschilderd rond 1916 door Isaac Lazarus Israels (1865 -1934).
Het portret behoort tot de collectie van het Frans Halsmuseum.

Motivatie
Arjanti gelooft dat de inzichten over de geschiedenis niet vast liggen. Deze inzichten veranderen volgens haar met het vrijkomen van nieuwe informatie en met het voeren van de gesprekken vanuit verschillende visies. Mede daardoor ligt de geschiedschrijving zelf ook niet vast, maar verandert. Via haar uitgebreide netwerk vindt ze de berichten en informatie over de gezamenlijke kunst, cultuur en geschiedenis van Nederland en Indonesië. Door deze berichten in verschillende groepen te delen, hoopt ze een bijdrage te leveren aan de discussie en de inzichten.
Zoals eerder geschreven, doet Arjanti dit in haar eigen tijd naast haar baan. Gemotiveerd door de roep van dat verre Indonesië dat ze vooral kent via haar grootmoeder.

Toekomstplannen
Samen met haar man Erik, wil Arjanti nog graag Indonesië bezoeken. Ze zien dit als hun gezamenlijke geschiedenis, aangezien zijn roots daar ook liggen.

###

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP


[2-9-2023] Tentoonstelling Josje Crince Le Roy

Zaterdag 2 september spraken Doric en Fenny af bij galerie Overstroom in Amsterdam om de tentoonstelling ‘Roots and Rituals’ van Josje Crince Le Roy te bekijken.
Galerie Overstroom is een galerie onder een oud pakhuis aan het Entrepotdok 33 in Amsterdam, schuin tegenover Artis; eigenaar is Siep van der Werf.

Lees verder…

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP


[25-8-2023] Opening groepstentoonstelling Stichting IJ Kunst Collectief (IJKC)

Op 25 augustus organiseerde het IJKC voor de 8e keer een pop-up groepstentoonstelling.
Veertig kunstenaars uit de vrije- en toegepaste kunst lieten nieuw werk zien.
Fenny en Doric bezochten de opening in Amsterdam Noord, in de NDSM-Loods FUSE.
Loes Leatemia was één van de kunstenaars. Er hing prachtig werk van haar in de expositieruimte van de NDSM-loods.
Loes was net een paar dagen terug van haar reis door Indonesië en de Molukken en het weerzien was allerhartelijkst. Het was natuurlijk genieten van haar prachtige weefkunst.

Lees verder …

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP


[24-6-2023] Twee tentoonstellingen bij Framer Framed bezocht

Zaterdag 24 juni 2023 waren Fenny, Doric en Hans Arends (zie zijn interview met Obbe Norbruis: https://indischmuseum.com/interview-met-obbe-norbruis/) bij Framer Framed voor de opening van twee tentoonstellingen. Die van Theo Frids Hutabarat genaamd “Anonim” en die van het collectief Taring Padi met als titel “Tanah Merdeka”. In twee verschillende zalen.

Lees verder: https://indischmuseum.com/twee-tentoonstellingen-bij-framer-framed/

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP


[26-01-2023]
Tentoonstelling Jennifer Tee (Kunstinstituut Rotterdam)

Na ons bezoek aan de tentoonstelling “In the black fantastic” in de Kunsthal te Rotterdam, togen Fenny en ik naar het Kunstinstituut Melly om de werken van Jennifer Tee te bewonderen.

Bron: https://hollandsemeesters.info/posts/show/7990


Lees verder …

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP


[01-12-2022] Dutch Culture event «Indonesia now 2022»

Lees verder: https://indischmuseum.com/indonesia-now-2022-event-1-december-2022/

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP


[18-07-2022]
Bezoek aan de tentoonstelling van Merapi Obermayer in Amsterdam

Op 18 juli heeft Merapi Obermayer haar tentoonstelling in Arti et Amicitiae te Amsterdam geopend. De tentoonstelling is nog tot en met 29 juli te bezichtigen.
Merapi opende de tentoonstelling door te melden dat zij voor het eerst een foto tentoonstelling hield. Daaronder begrepen werk uit haar Europa project ‘Europe…a neverending work in progress’.
Over dit Europa project constateert ze: Landen bestaan niet, mensen wel, dus zijn er landen.
De opening van de tentoonstelling kan een succes genoemd worden. Meer mensen dan verwacht hebben de hitte getrotseerd om naar haar werk te komen kijken.
Hieronder een korte impressie.

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[19-06-2022]
Bezoek aan de tentoonstelling MOEDERLAND in Eindhoven

Op 19 juni was er de officiële opening van de tentoonstelling MOEDERLAND van een collectief dat in de Kruisruimte zijn thematische werk liet zien en dat ook zal doen in Pulchri te Den Haag (te bezichtigen van 27 oktober tot 29 november 2022).

Historicus Victor Laurentius verrichtte de opening en liet de kunstenaars zelf aan het woord om hun motivatie en de betekenis en aanleiding van hun tentoongestelde werk toe te lichten.

Wie de prachtige tentoongestelde werken online wil zien kan terecht op de website van het collectief Moederland

Hieronder een korte foto impressie van de informatieve en leuke opening van de middag.

Victor Laurentius en de deelnemende kunstenaars met een link naar hun website:

Shelly Lapré https://shellylapre.nl/
Ingrid van der Hoeven https://www.ingridvanderhoeven.nl/
Gijs Verschoor http://gijsverschoor.nl/
Dominique Latoel http://domi-nique.net/
Ben Manusama https://www.facebook.com/benmanusama
Aura op den Camp https://www.aura-opdencamp.nl/
Armando Ello https://www.armando-ello.com/

Victor Laurentius https://www.facebook.com/victor.laurentius

De tentoonstelling is te zien tot en met 26 juni 2022.

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[02-06-2022]
Ontmoeting met Nina Vaessen

Op een zonnige middag hebben Fenny en Doric een ontmoeting met Nina Vaessen. In bar restaurant Czaar in de Czaar Peterstraat te Amsterdam.

Vanwege het mooie en zonnige weer zaten wij buiten op het terras en hebben 2 uur lang met Nina gesproken over het Indisch zijn en haar interesse in kunst.
Nina, geboren in 1995, heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht en heeft dit afgesloten met een scriptie over de rol die het koloniale tijdperk speelt in de kunstwerken van een aantal hedendaagse Indonesische kunstenaars.

Na haar studie heeft Nina gewerkt bij Framer Framed. Nu is zich aan het oriënteren op haar volgende stap.

Thesis: De weerspiegeling van een onbesproken geschiedenis
Het koloniale verleden verbeeld in hedendaagse Indonesische kunst

«In deze thesis wordt antwoord gegeven op de vraag: Op welke wijzen refereren hedendaagse
Indonesische kunstenaars, die hun werk in de afgelopen tien jaar in Nederland en België
hebben tentoongesteld, aan de koloniale geschiedenis van hun land? Dit onderzoek analyseert
het werk van eigentijdse maatschappelijk geëngageerde Indonesische kunstenaars waarin aan
de hand van verschillende thema’s op het koloniale verleden wordt gereflecteerd. Hierbij
worden de volgende tentoonstellingen besproken: ‘Beyond the Dutch’ (Centraal Museum
Utrecht, 2009), ‘Rethinking HOME’ (Stichting Nieuw Dakota Amsterdam, 2016), ‘Power and
Other Things’ (Paleis voor Schone Kunsten Brussel, 2017) en ‘Pressing Matters’ (FramerFramed Amsterdam, 2018). Deze tentoonstellingen werden samengesteld door zowel
Nederlandse als Indonesische curatoren en onderzochten de relatie tussen Nederland en
Indonesië, waarbij vooral aandacht was voor het gemeenschappelijke (koloniale) verleden».

«Welbeschouwd kan gesteld worden dat de hedendaagse Indonesische kunstenaars in deze
thesis door middel van de traditionele kunst en cultuur, herinneringen en politieke tendensen
in de eigentijdse maatschappij verwijzen naar de koloniale geschiedenis van hun land. Dit
wordt duidelijk uit de beeldtaal en de interpretatie van de besproken kunstwerken, maar blijkt
vooral uit de intenties van de kunstenaars, die de relevantie van dit verleden aantonen. Door
het verleden in beschouwing te nemen redden deze kunstenaars de koloniale geschiedenis van Indonesië van de vergetelheid. Daarbij refereren zij ook aan traumatische verhalen als
waarschuwing voor de toekomst. Deze kunstenaars reflecteren op hun persoonlijke
herinneringen en identiteit en trachten hun visie op de geschiedenis en de huidige
samenleving te verbinden met het nationale verleden van Indonesië».

De in de thesis besproken Indonesische kunstenaars zijn: Heri Dono, Eko Nugroho, Timoteus Anggawan Kusno, FX Harsono, Tintin Wulia, Jompet Kuswidananto, Hestu Setu Legi, Muhammad ‘Ucup’ Yusuf en Lifepatch

Wie de thesis wil lezen kan het hier downloaden

In haar thesis besteedt Nina aandacht aan het boek van Helena Spanjaard getiteld: “Artists and their inspiration”.
Eerder heeft ons online museum aandacht geschonken aan dit mooi vormgegeven boek van Helene Spanjaard. Wie meer wil weten over dit mooie boek kan hier terecht.
Een interview met Helene Spanjaard in het Engels, vindt u hier

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[19-05-2022]
Bezoek aan de tentoonstelling REVOLUSI in het Rijksmuseum te Amsterdam

Het Online Indisch museum bracht een bezoek aan de tentoonstelling REVOLUSI.
We geven een kort verslag aan de hand van een deel van wat we zagen.

Het Rijksmuseum: «Na meer dan drie eeuwen van koloniale bezetting roept Indonesië zichzelf in 1945 uit tot onafhankelijk land. Vanaf dat moment wordt ruim vier jaar lang in het immens grote eilandenrijk een onafhankelijkheidsstrijd gestreden. Revolusi! gaat over mensen in deze strijd. Wie streefden naar een vrij Indonesië? Wat stond er op het spel? Hoe heeft de Indonesische revolutie mensenlevens geraakt en gevormd?»

Het is een leuke en geslaagde samenvatting van de gebeurtenissen van destijds geworden. Ook het samenstellen van het overzicht op basis van ervaringen van voornamelijk Indonesische personen, kan geslaagd genoemd worden.

“Wonden en gif voer ik mee op mijn vlucht” van Timoteus Anggawan Kusno (1989). Mixed media installatie 2022 in opdracht van het Rijksmuseum. De titel staat voor de wil om zich te bevrijden van de kolonisator.

Filmcamera Bell I Howell 35 mm / 1925-1945. Filmcamera gebruikt door cameramensen van Berita Film Indonesia die de bioscoopjournaals van de Republiek verzorgde.

Onbekende fotograaf, NIGIS (Netherlands Indies Government Information Service), oktober 1945. Van Heutsz-monument in Jakarta beschreven met revolutionaire slogans.

Ochtendjas van zijden landkaarten / J. Terwen-deLoos / Zijde met plastic knoop, 1945
Schenking van de heer P.A. Terwen, Leiden en de heer J.W. Terwen, Nieuwegein, 2000
Textiel is schaars. Maar met zijden landkaarten van de Britse krijgsmacht slaagt Jeanne van Leur erin deze ochtendjas te maken.

Persoonlijke herinneringen

Mohammad Toha Adimidjojo, Yogykarta december 1948- januri 1949. Mohammed Toha is 11 jaar als de Nederlanders zijn stad Yogyakarta binnen vallen. Zoda het veilig is, tekent hij de oorlogstaferelen op.

Bekijk ook Merapi’s gedachten over de Indische geschiedenis:
https://indischmuseum.com/indische-geschiedenis/
en haar werk op:
https://indischmuseum.com/mo1/

Pengantin Revolusi (Bruid van de Revolutie) /Hendra Gunawan (1918-1983)

Guerrillastrijders / Hendra Gunawan (1918-1983) / Olieverf op doek, 1949

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[07-05-2022]
Bezoek aan de tentoonstelling Open Oost te Amsterdam

Open Oost (Amsterdam) heeft een mooie tentoonstelling georganiseerd (6, 7 en 8 mei 2022) in de Oosterkerk te Amsterdam van kunstenaars uit Centrum Oost.
Indisch Museum nam er een kijkje.

Josje Crince le Roy, die al eerder op onze website haar werk heeft getoond, heeft 3 schilderijen laten zien en wat kleinere werken.

Zie ook de andere pagina’s van Josje Crince le Roy op onze site:
Josje Crince le Roy exposeert
Josje Crince le Roy, beeldend kunstenaar/

Hieronder een fotografische impressie van de opening (met sprekers en muziek)

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[09-04-2022]
BOEKPRESENTATIE ‘INDISCHE BOUWKUNST’

Foto-1: Obbe Norbruis
Foto-2: Aanwezigen tijdens de boekpresentatie

In zijn nieuwste boek ‘Indische Bouwkunst’, met als ondertitel ‘Architecten en hun oeuvre in Nederlands Indië en Indonesië in de eerstehelft van de 20e eeuw’, inventariseert Obbe Norbruis ruim 2000 projecten van meer dan 150 architecten op basis van eigen onderzoek.In het rijk geïllustreerde boek behandelt Obbe de vele stijlinvloeden die de architectuur uit die tijd kenmerken: van InternationaalClassicisme tot Art Deco tot de Jengki stijl. Op alfabetische volgorde, met een uitgebreide verwijzing naar nieuwe bronnen, wordt eenoverzicht gegeven van de architecten, die van 1898 -1958 werkzaam waren in Nederlands Indië en Indonesië.Het boek geeft een prachtig ‘inkijkje’ in de architectuur van het koloniale verleden.

‘Indische Bouwkunst’ is uitgegeven door LM Publishers en zal vertaald worden in het Bahasa Indonesia en digitaal verspreid wordenonder instellingen in Indonesië.

Foto-1: Voorzitter Richard Norbruis van Norbruis St. Hulswit Fermont Cuypers overhandigt Obbe een bos bloemenFrans
Foto-2: Leidelmeijer en Obbe Norbruis
Foto-3: Doric met het nieuwe boek van Obbe

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[01-04-2022]
Ontmoeting Doric en Fenny (Indisch Museum) met Aura Op den Camp en Shelly Lapré in Den Bosch
Door Fenny Vlietstra

Bijna zou de afspraak niet door zijn gegaan vanwege de onheilspellende weerberichten.
Gelukkig klaarde het weer op en ondernamen we de reis naar den Bosch.
Samen met Aura Op den Camp, die we bij het P+R Transferium ontmoette, gingen we met de pendelbus naar het centrum van Den Bosch. In het restaurant van het Noord-Brabants Museum hadden we afgesproken met Shelly Lapré.
Onder het genot van een heerlijk lunch bespraken we de mogelijkheden om een fysieke tentoonstelling te organiseren voor ‘onze’ kunstenaars, wie we daarvoor zouden kunnen benaderen en de financiële consequenties, die dat met zich mee bracht.
Ook vertelden Aura en Shelly over hun afgelopen tentoonstelling ‘Saturday Sample’ in de Kruisruimte in Eindhoven en bespraken we hun kunstwerken en activiteiten Op de aankomende groepstentoonstelling ‘Moederland’ in de Kruisruimte te Eindhoven (van 18 – 26 juni 2022) en de groepstentoonstelling in het najaar in Studio Pulchri te Den Haag (van 27 okt. – 29 nov.2022) zullen we zeker terugkomen.

Na de lunch hebben we de tentoonstelling ‘De Ontdekking van het Heden’ bekeken. Zowel Doric als ik genoten enorm om samen met kunstenaars als Aura en Shelly naar een tentoonstelling te gaan en samen met hen de kunstwerken van anderen te bekijken. De kunstzinnige en beroepsmatige kijk van een kunstenaar werkte ook op ons verhelderend en inspirerend. De website van het Noord-Brabants Museum over deze tentoonstelling, is zeker de moeite van het bekijken waard.

Doric in het restaurant van het museum

Na de tentoonstelling besloten we om de dag af te sluiten met een Indische maaltijd. Restaurant Bandung bracht uitkomst. Het lag wel aan de andere kant van het centrum, maar dat gaf ons de gelegenheid om Den Bosch te doorkruisen en Aura om foto’s te maken. Na een fantastisch en ontspannen etentje in het restaurant, namen we hartelijk afscheid van Shelly en liepen we samen met Aura naar de pendelbus, die ons weer bij de P+R bracht.

https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

reaturant-bandung
Restaurant Bandung (Den Bosch)
https://restaurantbandung.nl

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[07-03-2022]
op bezoek bij Marja en Arie
Door Fenny Vlietstra

Indisch Museum (IM) krijgt regelmatig voorwerpen uit nalatenschappen van ouders of familie uit Indië /Indonesië aangeboden of een verzoek deze voorwerpen te beoordelen. Aangezien we een digitaal museum zijn en geen fysiek gebouw hebben, verwijzen we deze vragen zoveel mogelijk door naar volkenkundige musea.

Collectie-1 (4 objecten)

Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u contact opnemen met Marja via de mail:

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[09-11-2021]
Sparren met Edith Bons over het Indisch Museum
Door Doric Steevensz en Fenny Vlietstra

Verwachtingsvol togen Fenny en ik naar Delft, waar zich het atelier van Edith Bons bevindt. Wij hadden Edith gevraagd of ze bereid was met ons te sparren over de mogelijkheden die voor ons online museum in het verschiet lag.

Edith is een innemende en gedreven kunstenaar. Een kunstenaar met visie. Onze pagina die aan haar is gewijd ( https://indischmuseum.com/edith-bons/ ) illustreert dit goed. En ze vindt het prima als een kijker een ‘ander verhaal’ of andere associaties heeft dan zij bij het maken van een kunstwerk had. Maar kunst is toch allereerst een ontmoeting met de kunstenaar, met haar/zijn wereld en de context waarin het werk wordt gemaakt.

Edith denkt na over de betekenis van kunst in het algemeen, over de Indische kunstenaars ‘community’ (als die er al is) en over de mogelijkheden het grotere publiek te betrekken bij kunst.

Een groep als de Indonesische ruangrupa (https://ruangrupa.id/en/), die in 2022 de 15e Documenta in Kassel gaat organiseren geeft van dit laatste een mooi voorbeeld:
«ruangrupa (spelled and written with a lowercase ‘r’) was founded in Jakarta in 2000 by a group of artists. The founders felt that there was a great necessity for “space” (physically and mentally) in Jakarta, where artists could work intensively and could direct their attention more to means of analysis and less to means of production. A space that conveyed the ideas of visual art – which are important to analyse, mediate, and furnish – like public art, performance art, and video art. The founders felt that this was the only way in which visual art could possess a critical sensibility, which is the most important position of art in society».

Na 2,5 uur togen wij tevreden weer naar huis, vol ideeën over de volgende stappen die we als museum gaan zetten. En we beseften ook dat kunstenaars zich vaak op iets heel specifieks richten en brengen de denkwereld daarachter naar de mensen via de kunst.

En we spraken over de heerlijke zelfgemaakte lemper, die Edith ons had aangeboden.

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[10-09-2021]
Indisch Museum (IM) op atelierbezoek bij Aura Op den Camp

Door Fenny Vlietstra

Vrijdagmorgen 10 september vertrokken Doric en ik opgetogen naar Helmond, naar het atelier van Aura Op den Camp. Normaal gesproken brengen wij een bezoek aan de kunstenaar, die we tonen in ons ‘Voor het Voetlicht’, voordat zij of hij op onze website gaat exposeren. Vanwege de COVID-19-pandemie en de maatregelen die daaruit voortkwamen, konden we pas in een later stadium een bezoek brengen aan het atelier van Aura. We waren zeer benieuwd naar haar werken. Het atelier bevond zich in een lokaal van een voormalig schoolgebouw in het centrum van Helmond. We werden allerhartelijkst door Aura ontvangen en rondgeleid door het gebouw. We bezochten ook nog de enorme zolderruimte, waar ook veel werk van Aura lag opgeslagen. In het atelier stond nieuw en oud werk op ons te wachten om bekeken te worden. We waren zichtbaar onder de indruk. Het is en blijft bijzonder om schilderijen in het echt te zien en de kracht en de magie, die sommige schilderijen hebben, van dichtbij te ervaren. Ook haar laatste werk, met als voorlopige titel ‘Baboe’, dat bijna klaar was, had een enorme verstilde uitstraling en niet alleen vanwege de rood/wit/blauwe kleuren. Tijdens de uitgebreide lunch op Aura’s atelier, spraken we over haar ontwikkeling als kunstenaar en haar indrukwekkende levensgeschiedenis. Het was een inspirerende en warme kennismaking met Aura!

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[19-07-2021]
Indisch Museum (Doric en Fenny) tijdens een bespreking met kunstenaar Ben Manusama in de tuin van Museum Sophiahof / Moluks Historisch Museum te Den Haag

Door Fenny Vlietstra

Ben was bezig met de voorbereiding van de tentoonstelling ‘Manusama meets Manusama’ met curator Huib Akihari, als onderdeel van de virtuele wisseltentoonstelling IKAT (‘verweven’).

Tijdens de bespreking kwamen kunstenaar Lucas Silawanebessy en zijn vrouw, de kunstenares Carola Popma, er gezellig bij zitten.

Ook Huib Akihary voegde zich bij het gezelschap.

Zo vormden we met elkaar een divers gezelschap dat unaniem het belang van kunst, in al zijn verschijningsvormen, van zeer groot belang achtte.

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


[21-06-2018]
Symposium “The production and circulation of indonesian modern art (1935-1950)

THE PRODUCTION AND CIRCULATION oF INDONESTAN MODERN ART (1935-50)
ORGANIZED BY THE RIJKSMUSEUM AND THE STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM
21 JUN 2018
TEIJIN AUDITORIUM – STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

ABOUT THE SYMPOSIUM
This symposium marks the starting point of a collaborative research and exhibition project on art and culture in lndonesia during the Indonesian National Revolution developed by the Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam and various individual and institutional partners in lndonesia. The program is conceived in conjunction with the exhibition The Djaya Brothers: Revolusi in the Stedelíjk Museum Amsterdam (9 June ­2 September 2018).

Lees verder ..

Ga naar de Inhoudsopgave

Goto to TOP


Symposium ONTWERPEN VOOR DE OOST (16 maart 2018)

Op 16 maart 2018 heeft tussen 13.30-18.00 uur in de Zuiderkerk te Amsterdam het symposium plaatsgevonden over het ontbrekende hoofdstuk in de Nederlandse architectuurgeschiedenis, namelijk over de westerse architectuur en vormgeving tussen 1900 en 1950 in het voormalig Nederlands Indië

Lees verder…

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP