Tijdlijn

Indisch Museum op bezoek bij de tentoonstelling REVOLUSI van het Rijksnuseum te Amsterdam

Het Online Indisch museum bracht een bezoek aan de tentoonstelling REVOLUSI.
Die te bezichtigen is tot en met 5 juni 2022.
Het is een leuke en geslaagde samenvatting van de gebeurtenissen van destijds geworden. Ook het samenstellen van het overzicht op basis van ervaringen van voornamelijk Indonesisiche personen, kan geslaagd genoemd worden.
We geven een kort verslag aan de hand van een deel van wat we zagen.
Lees / Kijk verder …Tentoonstelling Open Oost te Amsterdam

Open Oost (Amsterdam) heeft een mooie tentoonstelling georganiseerd (6, 7 en 8 mei 2022) in de Oosterkerk te Amsterdam van kunstenaars uit Centrum Oost.
Indisch Museum nam er een kijkje.

Zo’n 50 kunstenaars hebben hun werk tentoongesteld in een prachtige ruimte. Thema voor de expositie was: Vrijheid en nieuw licht in het leven brengen en weer contact met elkaar maken na de isolatie van 2 jaar Corona .

Josje Crince le Roy, die al eerder op onze website haar werk heeft getoond, heeft  3 schilderijen laten zien en wat kleinere werken.

Zie ook de andere pagina’s van Josje Crince le Roy op onze site:
Josje Crince le Roy exposeert
Josje Crince le Roy, beeldend kunstenaar/

Hieronder een fotografische impressie van de opening (met sprekers en muziek)BOEKPRESENTATIE ‘INDISCHE BOUWKUNST’ – 9 APRIL 2022

Foto-1: Obbe Norbruis
Foto-2: Aanwezigen tijdens de boekpresentatie

In zijn nieuwste boek ‘Indische Bouwkunst’, met als ondertitel ‘Architecten en hun oeuvre in Nederlands Indië en Indonesië in de eerstehelft van de 20e eeuw’, inventariseert Obbe Norbruis ruim 2000 projecten van meer dan 150 architecten op basis van eigen onderzoek.In het rijk geïllustreerde boek behandelt Obbe de vele stijlinvloeden die de architectuur uit die tijd kenmerken: van InternationaalClassicisme tot Art Deco tot de Jengki stijl. Op alfabetische volgorde, met een uitgebreide verwijzing naar nieuwe bronnen, wordt eenoverzicht gegeven van de architecten, die van 1898 -1958 werkzaam waren in Nederlands Indië en Indonesië.Het boek geeft een prachtig ‘inkijkje’ in de architectuur van het koloniale verleden.

‘Indische Bouwkunst’ is uitgegeven door LM Publishers en zal vertaald worden in het Bahasa Indonesia en digitaal verspreid wordenonder instellingen in Indonesië.

Foto-1: Voorzitter Richard Norbruis van Norbruis St. Hulswit Fermont Cuypers overhandigt Obbe een bos bloemenFrans
Foto-2: Leidelmeijer en Obbe Norbruis
Foto-3: Doric met het nieuwe boek van Obbe


[01-04-2022]
Ontmoeting Doric en Fenny (Indisch Museum) met Aura Op den Camp en Shelly Lapré in Den Bosch
Door Fenny Vlietstra

Bijna zou de afspraak niet door zijn gegaan vanwege de onheilspellende weerberichten.
Gelukkig klaarde het weer op en ondernamen we de reis naar den Bosch.
Samen met Aura Op den Camp, die we bij het P+R Transferium ontmoette, gingen we met de pendelbus naar het centrum van Den Bosch. In het restaurant van het Noord-Brabants Museum hadden we afgesproken met Shelly Lapré.
Onder het genot van een heerlijk lunch bespraken we de mogelijkheden om een fysieke tentoonstelling te organiseren voor ‘onze’ kunstenaars, wie we daarvoor zouden kunnen benaderen en de financiële consequenties, die dat met zich mee bracht.
Ook vertelden Aura en Shelly over hun afgelopen tentoonstelling ‘Saturday Sample’ in de Kruisruimte in Eindhoven en bespraken we hun kunstwerken en activiteiten Op de aankomende groepstentoonstelling ‘Moederland’ in de Kruisruimte te Eindhoven (van 18 – 26 juni 2022) en de groepstentoonstelling in het najaar in Studio Pulchri te Den Haag (van 27 okt. – 29 nov.2022) zullen we zeker terugkomen.

Na de lunch hebben we de tentoonstelling ‘De Ontdekking van het Heden’ bekeken. Zowel Doric als ik genoten enorm om samen met kunstenaars als Aura en Shelly naar een tentoonstelling te gaan en samen met hen de kunstwerken van anderen te bekijken. De kunstzinnige en beroepsmatige kijk van een kunstenaar werkte ook op ons verhelderend en inspirerend. De website van het Noord-Brabants Museum over deze tentoonstelling, is zeker de moeite van het bekijken waard.

Doric in het restaurant van het museum

Na de tentoonstelling besloten we om de dag af te sluiten met een Indische maaltijd. Restaurant Bandung bracht uitkomst. Het lag wel aan de andere kant van het centrum, maar dat gaf ons de gelegenheid om Den Bosch te doorkruisen en Aura om foto’s te maken. Na een fantastisch en ontspannen etentje in het restaurant, namen we hartelijk afscheid van Shelly en liepen we samen met Aura naar de pendelbus, die ons weer bij de P+R bracht.

https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

 

https://restaurantbandung.nl

reaturant-bandung
Restaurant Bandung (Den Bosch)[07-03-2022]
op bezoek bij Marja en Arie
Door Fenny Vlietstra

Indisch Museum (IM) krijgt regelmatig voorwerpen uit nalatenschappen van ouders of familie uit Indië /Indonesië aangeboden of een verzoek deze voorwerpen te beoordelen. Aangezien we een digitaal museum zijn en geen fysiek gebouw hebben, verwijzen we deze vragen zoveel mogelijk door naar volkenkundige musea.

Onlangs kregen we een verzoek van Marja of we een plek wisten waar de voorwerpen uit het verleden van haar vader een plekje zou kunnen krijgen. Het leek ons leuk om Marja te bezoeken om te kijken wat we voor haar konden betekenen.

Om 11.00 uur werden we bij haar thuis verwacht. We hadden afgesproken dat we wat voorwerpen, boeken en schilderijen zouden fotograferen uit de nalatenschap van haar vader en die op onze website zouden zetten. Marja stond ons al op te wachten bij de voordeur van haar mooie woning. We werden zeer vriendelijk en gastvrij ontvangen en maakten kennis met Arie, haar echtgenoot. Het huis was een weerspiegeling van vakanties en bezoeken aan vele landen. Er viel heel veel te zien en de speciale meubels en kunstwerken gaven de woonkamer een museale uitstraling. Er was o.a. houtsnijkunst te bewonderen uit Paramaribo, de stad waar Arie geboren was. Marja vertelde over haar onlangs overleden vader Abraham van der Schuit, die in het voormalige Nederlands-Indie was geboren. Hij had als handelaar/ondernemer naast Indonesië over de hele wereld gereisd. Zijn begrip van zaken doen. stond vooral in het teken van respectvol samenwerken met de inheemse bevolking. Daar was hij ook mee opgegroeid. Zijn hele leven heeft hij gestreden tegen onrecht.

Marja en haar twee zussen werden in Abidjan geboren, de economische hoofdstad van Ivoorkust. Door stammenstrijd en etnische rellen, waardoor grote onrust ontstond en granaten in de rondte vlogen, besloten haar ouders de Ivoorkust te verlaten. In 1960 vertrok het gezin naar Amsterdam, waar haar ouders 30 jaar zouden blijven wonen. Na de koffie maakten we foto’s van de verzamelde souvenirs, de schilderijtjes, boekomslagen en fotoboeken, die meegenomen waren uit Indonesië. We kregen een USB-stick mee met alle foto’s uit de ‘Indische’ fotoboeken van Marja’s vader, door hemzelf op de stick gezet én een tas met boeken.

Het liefst zou Marja anderen een plezier willen doen met de overgebleven spullen van haar vader.

Foto’s

Collectie-1 (4 objecten)


Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u contact opnemen met Marja via de mail:[09-11-2021]
Sparren met Edith Bons over het Indisch Museum
Door Doric Steevensz en Fenny Vlietstra

Verwachtingsvol togen Fenny en ik naar Delft, waar zich het atelier van Edith Bons bevindt.  Wij hadden Edith gevraagd of ze bereid was met ons te sparren over de mogelijkheden die voor ons online museum in het verschiet lag.

Edith is een innemende en gedreven kunstenaar. Een kunstenaar met visie. Onze pagina die aan haar is gewijd ( https://indischmuseum.com/edith-bons/ ) illustreert dit goed. En ze vindt het prima als een kijker een ‘ander verhaal’ of andere associaties heeft dan zij bij het maken van een kunstwerk had. Maar kunst is toch allereerst een ontmoeting met de kunstenaar, met haar/zijn wereld en de context waarin het werk wordt gemaakt.

Edith denkt na over de betekenis van kunst in het algemeen, over de Indische kunstenaars ‘community’ (als die er al is) en over de mogelijkheden het grotere publiek te betrekken bij kunst.

Een groep als de Indonesische ruangrupa (https://ruangrupa.id/en/), die in 2022 de 15e Documenta in Kassel gaat organiseren geeft van dit laatste een mooi voorbeeld:
«ruangrupa (spelled and written with a lowercase ‘r’) was founded in Jakarta in 2000 by a group of artists. The founders felt that there was a great necessity for “space” (physically and mentally) in Jakarta, where artists could work intensively and could direct their attention more to means of analysis and less to means of production. A space that conveyed the ideas of visual art – which are important to analyse, mediate, and furnish – like public art, performance art, and video art. The founders felt that this was the only way in which visual art could possess a critical sensibility, which is the most important position of art in society».

Na 2,5 uur togen wij tevreden weer naar huis, vol ideeën over de volgende stappen die we als museum gaan zetten. En we beseften ook dat kunstenaars zich vaak op iets heel specifieks richten en brengen de denkwereld daarachter naar de mensen via de kunst.

En we spraken over de heerlijke zelfgemaakte lemper, die Edith ons had aangeboden.[10-09-2021]
Indisch Museum (IM) op atelierbezoek bij Aura Op den Camp

Door Fenny Vlietstra

Vrijdagmorgen 10 september vertrokken Doric en ik opgetogen naar Helmond, naar het atelier van Aura Op den Camp. Normaal gesproken brengen wij een bezoek aan de kunstenaar, die we tonen in ons ‘Voor het Voetlicht’, voordat zij of hij op onze website gaat exposeren. Vanwege de COVID-19-pandemie en de maatregelen die daaruit voortkwamen, konden we pas in een later stadium een bezoek brengen aan het atelier van Aura. We waren zeer benieuwd naar haar werken. Het atelier bevond zich in een lokaal van een voormalig schoolgebouw in het centrum van Helmond. We werden allerhartelijkst door Aura ontvangen en rondgeleid door het gebouw. We bezochten ook nog de enorme zolderruimte, waar ook veel werk van Aura lag opgeslagen. In het atelier stond nieuw en oud werk op ons te wachten om bekeken te worden. We waren zichtbaar onder de indruk. Het is en blijft bijzonder om schilderijen in het echt te zien en de kracht en de magie, die sommige schilderijen hebben, van dichtbij te ervaren. Ook haar laatste werk, met als voorlopige titel ‘Baboe’, dat bijna klaar was, had een enorme verstilde uitstraling en niet alleen vanwege de rood/wit/blauwe kleuren. Tijdens de uitgebreide lunch op Aura’s atelier, spraken we over haar ontwikkeling als kunstenaar en haar indrukwekkende levensgeschiedenis. Het was een inspirerende en warme kennismaking met Aura![19-07-2021]
Indisch Museum (Doric en Fenny) tijdens een bespreking met kunstenaar Ben Manusama in de tuin van Museum Sophiahof / Moluks Historisch Museum te Den Haag

Door Fenny Vlietstra

Ben was bezig met de voorbereiding van de tentoonstelling ‘Manusama meets Manusama’ met curator Huib Akihari, als onderdeel van de virtuele wisseltentoonstelling IKAT (‘verweven’). 

Tijdens de bespreking kwamen kunstenaar Lucas Silawanebessy en zijn vrouw, de kunstenares Carola Popma, er gezellig bij zitten. 

Ook Huib Akihary voegde zich bij het gezelschap. 

Zo vormden we met elkaar een divers gezelschap dat unaniem het belang van kunst, in al zijn verschijningsvormen, van zeer groot belang achtte.