Voor het voetlicht

Go to English version

Shelly Lapré

Shelly Lapre heeft haar kunstopleiding gevolgd aan de Academie Industriële Vormgeving Eindhoven, afdeling Autonome Omgeving met als specialisatie: tekenen, schilderen en performance. Daarnaast heeft Shelly een cursus Pedagogische Didaktische Bijscholing voor kunstenaars gevolgd om bevoegd les te kunnen geven in kunstzinnige educatieve vakken.

Onze koloniale geschiedenis is een deel van onze identiteit en heeft ons gevormd tot wie wij zijn, met alles wat erbij hoort. Het is de kunst om dit alles op positieve wijze over te dragen; toegankelijk en begrijpelijk voor iedereen. Het gaat ons allemaal aan.’ (Shelly Lapré)

Shelly Lapré is in Nederland geboren, maar haar inspiratiebron ligt in voormalig Nederlands-Indië, in het land waar haar (voor)ouders zijn geboren. Haar interesse in de koloniale geschiedenis is ontstaan door de verhalen van en over haar grootouders en ouders en uit respect voor wat zij meegemaakt hebben tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, tijdens hun repatriëring naar Nederland en uiteindelijk hun verblijf in Nederland, waar zij een mooie toekomst hoopten op te bouwen.

Verbinding, Verleden, Heden Toekomst voormalig Nederlands-Indië
Techniek: collage, oude brief en postzegels, gemengde technieken op doek.
Formaat: 80 x 90 cm.

‘De verhalen over mijn (voor)ouders zijn door mij verbeeld in originele reis- en hutkoffers uit Nederlands-Indië. Zo is de oude reiskoffer, die gebruikt is door mijn moeder in 1950 op haar bootreis met haar familie vanuit Indië naar Nederland, bewerkt met antieke batikstoffen en nostalgische oude familiefoto’s. De reiskoffer staat niet meer ergens onbeduidend weggestopt op zolder, maar wordt uitgestald als een klankkast van herinneringen aan het leven van mijn familie in Nederlands-Indië.’


Performance

Dansritueel een ode aan mijn (voor)ouders voormalig Nederlands-Indië, voor wat zij hebben meegemaakt en nooit vergeten mag worden.

Na jarenlang verzamelen van oude foto’s, documenten, boeken en spullen van families, kopen op markten en via internet, heeft Shelly genoeg materiaal verzameld om te verwerken in haar kunstwerken. Dit heeft geleid tot bijzondere performances, tekeningen, collages en schilderijen.

Kunstproject

Kunstproject met licht en schaduw, decor en kostuum. In opdracht van  Ernst Jansz voor het muziekprogramma Molenbeekstraat en Gideons Droom, toer van 66 optredens door Nederland en België.

Licht en schaduw III


Spiritual dance

Tekenen en schilderen op foto van eigen performance, kostuum en decor op hout in epoxy in oude kist.

Klankkasten van herinneringen

Een andere kunstvorm van Shelly Lapre is de authentieke hutkoffer, waar ze nieuwe ‘HutKofferKasten’ van maakt. In dit werk probeert zij de herinneringen aan Nederlands-Indie voor iedereen blijvend zichtbaar te maken en door te geven aan volgende generaties.

De geschiedenis krijgt door Shelly’s manier van werken een eigentijdse beeldtaal, die vernieuwend, inspirerend en toegankelijk is.
“Het zichtbaar maken van ‘De Verbinding Verleden, Heden en Toekomst Nederlands-Indië”.

Verbinding
Techniek: collage and gemengde technieken op oud gerafeld linnen doek
Formaat: 110 x 125 cm

Voor meer informatie over Shelly Lapre kunt u haar website bezoeken:
Website Shelly Lapré 

#####

5 gedachten over “Voor het voetlicht”

 1. [Over Constance van Duinen] Mooi om alles zo bij elkaar te zien, het vormt echt een geheel vanje geschiedenis en je identiteit.

  Liked by 1 persoon

 2. [Over Jan Schlechter Duvall] Ik ken Jan Slechter als mede schrijver in IN DE INDO. De Redacteur en zijn vrouw heeft hem nog kunnen bezoeken in Prigen( Oost-Java). Volgens hem heeft hij in jaren in Holland en 35 jaren in Canada en Amerika gewoont en is beu van het westelelijke zoort leven en omgeving en heeft mij verteld over zijn teleurstellingen diee hij meegemaakt heeft in Holland en Amerika.Na de dood van zijn vrouw, heeft hij besloten terug naar Indonesia tegaan en omdat hij werkloos is moet hij al die jaren de ( individuele) immmigratie personen in Oost Java persoonlijk extra te betalen want anders wordt hij gedeporteerd.
  Hij heeft zijn ” teweede moeder” nooit vergeten en dat is de de BABOE ANAK van wie hij het Javaanse. Madierees en Maleis heeft geleerd en tot 3 jaar nog gegendong( gedragen) in haar SLENDANG wegens peiteit.
  In Indonesie van nu kan je nietmeer gewoon met een levenpartner leven.En daar om is hij op zijn Islamische wijze officieel getrouwd en nog 13 jaren gelukkig geleeft om zin vrouw goed voor hem gezorgt heeft.Hij heeft ook zelf gevraagt om in Het Islamistch begraafplaats begraven te worden en heeft voor dien ook en DE PAJUNG die hij zelf onworpen heeft .Die hem zou begelijden naar zijn graf , als hij sterft.

  Liked by 1 persoon

 3. Hendericus Peper gezegd:

  [Over jan Schlechter Duvall] Jan Schlechter were friends of us where we lived in Veendam in the Netherlands.
  Of us, better my parents. We loved his family and children. A fantastic family. We loved his works, his special humor. He was a great man.
  Then he felt connection to the Aztecs in Mexico. Therefore he first thought i might get there via the USA. I think it all went wrong there (some children) and never made it to Mexico.
  In the meantime we live in Australia and have paintings of him in our living room.

  Like

 4. [Over Josje Crince Le Roy] mooi Josje met het hele verhaal erbij

  Like

 5. [Over Josje Crince Le Roy] heel mooi Josje

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s