Links

Deze pagina bevat links naar relevante artikelen en websites die u misschien interesseren.

Artikelen
VOC-postzegel 1990
Het Nederlandse koloniale bezit is door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de Verenigde West-Indische Compagnie (WIC), die ook bekend staat onder de naam Geoctroyeerde Westindische Compagnie (GWC), tot stand gekomen. De VOC richtte zich op Afrika, Azië en Australië, de WIC / GWC) op Noord- en Zuid-Amerika.
Lees meer …..

Opwinding rond de Staf van Prins Diponegoro
De pelgrimsstaf van prins Diponegoro, zeg de Willem van Oranje van Indonesië, veroorzaakt 181 jaar na dato opwinding in zijn thuisland Indonesië. Volkskrantcorrespondent Michel Maas legt uit waarom en Lidy Nicolasen reconstrueert met de Nederlandse bezitters hoe de staf uiteindelijk kon terugkeren naar Indonesië.
Lees meer …..

1820-1950 Indonesië en dekolonisatie
In de 19de eeuw zou Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, uitgroeien tot een winstgevend koloniaal rijk. Lokale opstanden werden onderdrukt en voortaan kwam een groot deel van de Nederlandse staatsinkomsten uit Indië. Na de Japanse bezetting en onafhankelijkheidstrijd verloor Nederland in 1949 het gezag over de archipel.
Lees meer …..

Websites
Eppo Doeve
Eppo Doeve (Bandoeng, 1907 – Amsterdam, 1981) was een van de bekendste en meest geliefde Nederlandse tekenaars. Zijn bekendheid had hij te danken aan de door hem ontworpen bankbiljetten, zijn optredens op televisie en het werk voor de Avrobode en Elseviers Weekblad. Hij beheerste elke vorm van grafische kunst, zonder een formele opleiding te hebben gehad. Reclames, toneeldecors, boekillustraties, schilderijen; Doeve maakte het allemaal. ‘Hij kon alles wat hij wilde, en wilde alles wat hij kon/ zei Alexander Pola over zijn collega. Gezien Doeves reusachtige oeuvre lijkt daar geen woord van gelogen.
Jozef Ferdinand Doeve werd op 2 juli 1907 geboren in Bandoeng, Nederlands-Indië. Hij was de oudste zoon van ambtenaar Justin Theodorus Doeve en zijn vrouw Helena Rosina Kepel. Zowel zijn vader als zijn moeder hadden gemengd Europees en Indisch bloed.
Naar de website

Indisch Historisch
De hoeveelheid informatie op internet over het Indisch, Indischen, Indo’s, Indo-Europeanen of Nederlands-Indië is enorm toegenomen. We moesten daarom selecteren en inschatten wat voor de bezoekers van IndischHistorisch.nl zinvolle informatie op het internet is. Leidend is dat het met Indische geschiedenis te maken heeft. We willen daar wel soepel mee omgaan. Ook al is het niet altijd volgens strikte historisch-wetenschappelijke normen. We willen vooral dat ú iets aan de informatie hebt.
Naar de website

Stichting Indisch Erfgoed
Stichting Indisch Erfgoed stelt zich ten doel de culturele erfenis van het voormalig Nederlands-Indië te behouden, bekendheid te geven en verder te ontwikkelen voor de huidige en volgende generaties die een band hebben met het Indische erfgoed in Apeldoorn en omstreken maar ook elders.
Naar de website

De Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië
De Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië is een ingrijpende periode. Verschillende organisaties houden zich bezig met de oorlog in Nederlands-Indië en dekolonisatie.
Naar de website

Een museum over mensen
Museum Volkenkunde is een museum over mensen, gevestigd in een monumentaal gebouw aan de Singel in Leiden, op 5 minuten loopafstand van NS-station Leiden Centraal.
Al onze objecten vertellen een verhaal.
Voorwerpen die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Oceanië tot de Noordpoolgebieden, van Geisha tot de Boeddha en van Mekka tot Leiden. In Museum Volkenkunde ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn.
Naar de website

De digitale COLLECTIE van het KITLV
kitlv2
Lees verder …

De wayang
Informatie op het gebied van wayang uit Indonesië.
Naar de website