Expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’


In Museum Nijkerk is t/m mei 2023 de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ te zien.

Voor het eerst wordt het verhaal verteld van de banden van een kleine stad met het qua inwonertal op drie na grootste land ter wereld. In de expositie ‘Nijkerk en Nederlands-Indië’ wandelen bezoekers door de geschiedenis van de Indische archipel en houden halt bij díe gebeurtenissen die een relatie hebben met de stad Nijkerk. Er blijken veel Nijkerkers te zijn die in Indië hebben gewerkt, van plantagehouders en juristen tot onderwijzers en militairen en hun gezinnen.

Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman werd in Nijkerk geboren; zijn naam wordt in Jakarta en Bandung in ere gehouden.

Onderdeel van de expositie zijn voorwerpen uit de tijd van de gevangenschap onder de Japanners. Van de in Indië omgekomen militairen die elk jaar op 4 mei worden herdacht bij het Indiëmonument in het Nijkerkse Van Reenenpark, zijn de levensverhalen opgetekend. Ook zijn posters te zien van de Indonesische vrijheidsstrijders.


Na de onafhankelijkheid kwamen Indische Nederlanders in Nijkerk wonen; drie stadsgenoten geboren op Java, vertellen op film hun indringende verhalen.
De openingshandeling zaterdag 30 juli 2022 werd verricht door Ruud Flohr en zijn kleindochter Romy-Jane. Samen strijden zij nog steeds voor eer- en rechtsherstel (zie http://www.deindischekwestie.nl ),

De expositie eindigt met hedendaagse vriendschappen en met prachtige schilderijen van Carla Martens uit Nijkerk en Andi Ian Surya uit Sumatra, Indonesië.

Museum Nijkerk, Venestraat 16, 3861BX Nijkerk, voor openingstijden en informatie kijk op www.museumnijkerk.nl.