Josje Crince Le Roy – beeldend kunstenaar

Go to the English version

Josje Crince le Roy
Woont en werkt in Amsterdam

De basis van het beeldende werk van Josje Crince Le Roy is altijd de waarneming.
Haar uitgangspunt is de realiteit.
Abstractie is voor haar een andere vorm van de werkelijkheid.
Het werk bevat zowel abstracte als figuratieve vormen.
De landschappen zijn vaak enigszins abstract; de portretten zijn realistischer.

clr1

Haar werk ontstaat voor een deel op reis. Vanaf 1977 reist zij vele malen door Azië.
Indonesië, India, Birma en Cambodja zijn terugkerende onderwerpen in haar kunst.
Vanaf 1984 exposeert zij regelmatig in Nederland en in het buitenland.

Het werk van Josje Crince Le Roy bestaat uit tekeningen aquarellen acryl- en olieverfschilderijen en gemengde technieken. Haar collages kunnen ontstaan uit het samenvoegen van op reis gemaakte werken en van werk, dat zij heeft gemaakt in haar atelier in Amsterdam.

Op reis maakt zij schetsen, tekeningen, aquarellen en foto’s om haar reiservaringen vast te leggen.
In haar atelier in Amsterdam worden deze schetsen en aquarellen verwerkt in haar schilderijen, in vaak grotere composities. Dit gebeurt in allerlei technieken: aquarel, gemengde technieken, collages van papier en hout en olieverf op doek en panelen. Foto’s en meegenomen voorwerpen worden ook door haar gebruikt. Soms ter inspiratie, soms heel letterlijk ingeplakt.

In 1977 maakt zij haar eerste reis naar Indonesië, het land van haar vader. Een heel bijzondere ervaring, wat haar werk ingrijpend heeft beïnvloed.

“ik zocht iets in het schilderen, maar ik wist niet wat. Plotseling zag ik het voor mij: licht en kleur, landschappen zoals ik nog nooit gezien had.”

De kleur, het licht en de sfeer in Indonesië waren zo intens en bijzonder dat vele reizen volgden, met steeds meer teken- en schildermaterialen in de reistas.

Ook kunst, meestal religieuze uitingen, soms eeuwen oud, soms kleine objecten gemaakt voor een ceremonie, raakte mij door de intensiteit. De verwondering, over wat ik daar zag, werd het onderwerp van mijn werk.”

Josje Crince Le Roy over haar werk:
‘Mijn tekeningen zijn soms hele kleine tekeningetjes uit een zakboekje, maar het kunnen ook grotere tekeningen of aquarellen zijn. Ik teken graag en vaak in en om tempels. De tekeningen worden op reis gemaakt. Afhankelijk van de situatie ter plaatse gebruik ik potlood, krijt of aquarel op papier. Soms heb ik een veldezel en linnen bij mij om op groot formaat te werken, dan gebruik ik ook acrylverf, olieverf droogt te langzaam voor op reis. Jarenlang waren de offertjes aan de goden op Bali mijn voornaamste bron van inspiratie.”

clr2      clr3

“Aanvankelijk schilderde ik heel realistisch. Later werden de schilderijen abstracter. Steeds meer gingen kleur en licht een rol spelen.”

clr4

clr5

Na Indonesië volgen nog vele reizen naar andere landen: Thailand, Maleisië, Birma, Laos,  Cambodja, India, Sri Lanka en heel vaak terug naar Indonesië. Thailand, Birma en Laos worden onderwerp van grote abstracte composities.

“Ik probeer de essentie van de visuele ervaring te behouden. Licht, kleur en sfeer zijn hierbij belangrijker dan vorm. Het werk is nooit zo realistisch dat  het helemaal ‘af’ is. Je kunt er nog iets aan toevoegen. De fantasie van de kijker kan het beeld als het ware afmaken.”

clr6

Na een reis door Cambodja raakt Josje Crince Le Roy gefascineerd door Angkor Wat. Naast de tempels worden vooral de mysterieuze koppen van god-koning Surya Varman, de hoeder van de zon, de apsara’s, de hemelse nimfen en de god Ganesha, met het olifantenhoofd, het onderwerp van haar schilderijen.

‘Angkor Wat’ project, in de Van Gendt Hallen Amsterdam

clr7
3 banieren van 10 m hoog en 1,5 m breed 

Tekeningen en studies voor het ‘Angkor Wat’ project

clr8     clr9     clr9

clr10

Werken op en bij de tempels van Angkor Wat

clr11  clr12

clr13  clr14

De laatste jaren gaat Josje Crince Le Roy regelmatig een aantal maanden naar India. De Indiase vrouwen die ze heeft leren kennen, gaat zij portretteren.

clr15

clr16

Sunita, een verkoopstertje op het strand in Goa, was 13 toen Josje haar leerde kennen.15 Jaar later is zij moeder van drie kinderen en haar favoriete model.

clr17

clr19

Aan het werk in India, in het atelier in Goa clr20    clr21

Bij een tempel in Laos

clr22     clr23

Open Ateliers Oostelijke Binnenstad  Amsterdam

clr24

Josje Crince Le Roy geeft kunst-rondleidingen en les in kunstgeschiedenis.

website: Josje Crince le Roy

clr25