Shelly Lapré

Go to the English version

Shelly Lapré

Shelly Lapre heeft haar kunstopleiding gevolgd aan de Academie Industriële Vormgeving Eindhoven, afdeling Autonome Omgeving met als specialisatie: tekenen, schilderen en performance. Daarnaast heeft Shelly een cursus Pedagogische Didaktische Bijscholing voor kunstenaars gevolgd om bevoegd les te kunnen geven in kunstzinnige educatieve vakken.

Onze koloniale geschiedenis is een deel van onze identiteit en heeft ons gevormd tot wie wij zijn, met alles wat erbij hoort. Het is de kunst om dit alles op positieve wijze over te dragen; toegankelijk en begrijpelijk voor iedereen. Het gaat ons allemaal aan.’ (Shelly Lapré)

Shelly Lapré is in Nederland geboren, maar haar inspiratiebron ligt in voormalig Nederlands-Indië, in het land waar haar (voor)ouders zijn geboren. Haar interesse in de koloniale geschiedenis is ontstaan door de verhalen van en over haar grootouders en ouders en uit respect voor wat zij meegemaakt hebben tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, tijdens hun repatriëring naar Nederland en uiteindelijk hun verblijf in Nederland, waar zij een mooie toekomst hoopten op te bouwen.

‘De verhalen over mijn (voor)ouders zijn door mij verbeeld in originele reis- en hutkoffers uit Nederlands-Indië. Zo is de oude reiskoffer, die gebruikt is door mijn moeder in 1950 op haar bootreis met haar familie vanuit Indië naar Nederland, bewerkt met antieke batikstoffen en nostalgische oude familiefoto’s. De reiskoffer staat niet meer ergens onbeduidend weggestopt op zolder, maar wordt uitgestald als een klankkast van herinneringen aan het leven van mijn familie in Nederlands-Indië.’


Performance

Dansritueel een ode aan mijn (voor)ouders voormalig Nederlands-Indië, voor wat zij hebben meegemaakt en nooit vergeten mag worden.

Na jarenlang verzamelen van oude foto’s, documenten, boeken en spullen van families, kopen op markten en via internet, heeft Shelly genoeg materiaal verzameld om te verwerken in haar kunstwerken. Dit heeft geleid tot bijzondere performances, tekeningen, collages en schilderijen.

Kunstproject

Kunstproject met licht en schaduw, decor en kostuum. In opdracht van  Ernst Jansz voor het muziekprogramma Molenbeekstraat en Gideons Droom, toer van 66 optredens door Nederland en België.

Spiritual dance

Tekenen en schilderen op foto van eigen performance, kostuum en decor op hout in epoxy in oude kist.

Klankkasten van herinneringen

Een andere kunstvorm van Shelly Lapre is de authentieke hutkoffer, waar ze nieuwe ‘HutKofferKasten’ van maakt. In dit werk probeert zij de herinneringen aan Nederlands-Indie voor iedereen blijvend zichtbaar te maken en door te geven aan volgende generaties.

De geschiedenis krijgt door Shelly’s manier van werken een eigentijdse beeldtaal, die vernieuwend, inspirerend en toegankelijk is.
“Het zichtbaar maken van ‘De Verbinding Verleden, Heden en Toekomst Nederlands-Indië”.

Verbinding
Techniek: collage and gemengde technieken op oud gerafeld linnen doek
Formaat: 110 x 125 cm

Voor meer informatie over Shelly Lapre kunt u haar website bezoeken:
Website Shelly Lapré 

#####