Specials

Berlage in Indonesië

‘Het was een belangrijk man. Niet alleen als architect, maar ook als iemand die de tijd goed aanvoelde’, aldus architect en onderzoeker Obbe Norbruis. Hij spreekt met presentator Raymon Hilkman in de eerste aflevering van de vierdelige podcastreeks ‘Berlage di Nusantara’ (‘Berlage in de archipel’).

Lees verder: https://indischmuseum.com/berlage-in-indonesie/

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Ruangrupa en Documenta Fifteen

Bezoek aan Documenta Fifteen (Kassel, 18 juni – 25 september 2022)  
Verslag Fenny Vlietstra, augustus 2022

RuRu-Haus, Centrum Kassel

‘Is kunst altijd het resultaat van een ‘allerindividueelste expressie’ of kan het ook het proces zijn van een collectieve, maatschappelijke actie?’ 

De Documenta is een tentoonstelling die om de vijf jaar plaatsvindt in de Duitse stad Kassel en precies 100 dagen duurt. Opgericht in 1955 door kunstenaar Arnold Bode als rehabilitatie van de door de Nazi’s verbannen ‘Entartete Kunst’.

Bode wilde de wereld via de kunsten weer in gesprek brengen.

De Documenta die hieruit voortkwam, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende kunstevenementen in de wereld.

Begin februari 2019 werd bekend dat het kunstenaars collectief ruangrupa uit Indonesië (Jakarta) de artistieke leiding zou krijgen over documenta 15. Dit betekende dat de documenta voor het eerst geleid zou worden door een collectief.

ruangrupa opgericht in 2000 in Jakarta is inmiddels een internationaal bekend collectief. ruangrupa betekent ‘visuele ruimte’: ruang = ruimte, rupa = visueel, ofwel ‘ruimte voor kunst.

De doorbraak naar de westerse wereld kwam in 2016 toen het collectief uitgenodigd werd om het kunstevenement Sonsbeek in Arnhem te organiseren. Dat werd Sonsbeek 16, transACTION. De interacties en ‘uitwisselingen’ tussen de geselecteerde kunstenaars en het publiek stonden centraal. De bezoeker was (liefst) geen passieve toeschouwer, maar een actieve, sociale geëngageerde deelnemer. Sonsbeek 16 lijkt hiermee, weliswaar op veel kleinere schaal, een voorproefje te zijn geweest voor Documenta 15.

Lees verder …

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Amber Toorop’s “Hulde aan de Njai”
Een nieuw paneel voor de Gouden Koets

In het Haags Historisch Museum (HHM) is sinds 1 januari 2022 een tentoonstelling te zien met  als thema:
«Macht – 800 jaar Binnenhof. Een verhaal van macht en tegenmacht, emancipatie, democratie en het Nederlandse polderen.»

Een tentoonstelling over macht en machtsvertoon op het Binnenhof, 800 jaar lang.
Aan Amber Toorop (zie een deel van haar werk op onze website:
( https://indischmuseum.com/amber_toorop  ) en twee andere kunstenaars (Quincy Gario en Brian Elstak) is gevraagd een nieuw paneel voor de Gouden Koets te ontwerpen. In haar paneel, dat een reactie is op het slavernijverleden van Nederland, zet Amber de ‘Njai‘ centraal.

Lees verder …

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Merapi Obermayer over (Indische) geschiedenis

Naar aanleiding van de tentoonstelling REVOLUSI in het Rijksmuseum te Amsterdam (waar Merapi haar, door haar moeder gemaakte, kleertjes van linnen boekomslagen in bruikleen heeft gegeven) heeft Merapi nagedacht over haar persoonlijke geschiedenis en over de Indische geschiedenis in het algemeen.

Lees verder ..

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Abraham van der Schuit (1925-2018)

Abraham van der Schuit werd op 28 april 1925 in Batavia geboren. In 1938 werd hij op 13 jarige leeftijd door zijn vader naar Amsterdam gestuurd voor een strengere opvoeding bij zijn oom Wilhelmus, de broer van zijn vader. Zijn vader: “Ik vind het niet goed dat mijn zoon in een maatschappij opgroeit waarin kinderen van blanken en welgestelden, inheemse bedienden op kunnen laten draven.”

Lees verder hier

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Jan Schlechter Duvall – The Prigen portraits (1999)

The Prigen Portraits

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Wisseltentoonstelling IKAT met Lucas Silawanebessy (juni-juli 2021)

bc201802-irma_van_bommel-Lucas_Silawanebessy_0171659-1000

LUCAS SILAWANEBESSY (1949, Balikpapan, Indonesië)
Studeerde van 1970 tot 1977 aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Na zijn afstuderen oriënteerde Silawanebessy zich aanvankelijk op fotografie, werken op papier en ruimtelijk werk. Hij exposeerde in binnen- en buitenland, zowel solo als in groepstentoonstellingen. Een belangrijk fotowerk is “lf you see her say hello” uit 1978-1979 waarin hij woonoord Lunetten in Vught als personage portretteerde. In 2020 heeft Wim Pijbes dit werk aangekocht voor het Landverhuizersmuseum op Katendrecht in Rotterdam, dat in 2023 geopend zal worden.In 1981 kreeg Silawanebessy een reisbeurs van CRM voor Japan. In 1987 één van WVC voor de Molukken. Na deze reizen in Azië die hem o.a. naar Japan, Vietnam, Cambodja en Indonesië bracht, ontstonden nieuwe werken, waarbij de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond, waaronder hij geboren is, een thema werd. De werken op papier in acrylverf en Oost-Indische inkt of in zeefdruk, verbeelden zijn fascinatie voor het oosten, zowel in filosofische als in fysieke en culturele zin.

Bezoek de pagina van Lucas Silawanebessy

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



The cruisade of Obbe Norbruis

obbe2

The names of Eduard Cuypers, Marius Hulswit and Arthur Fermont are connected to the two most productive architects from pre-war Indonesia: Until 1927 they worked under the name Hulswit-Fermont & Ed. Cuypers. After the death of Marius Hulswit (1862-1921) and Eduard Cuypers (1859-1927) they continued under the name Fermont-Cuypers until 1958.
Together they realized more than 150 buildings in the archipelago. Their extensive oeuvre includes churches, bank buildings, hospitals, government buildings and private houses. The buildings, of which there are still many, harvested much appreciation in the former Dutch East Indies and now in Indonesia. But who has ever heard of these architects here in the Netherlands?
Read further

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Amber Toorop – Het was er zo prachtig..

videox
Het was er zo prachtig, zo onbeschrijflijk mooi…

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



René van Helsdingen en Ramses van Veldhuisen

Project1x
Love to Love

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Ketoprak

In this collaborative work, Tiong Ang and André Kruysen bring different elements of colonial art history together. The artists explore multiple critical positions, disavowing a mere exploitation of their own Indo-identity. They launch an absurd idea: to explain the art collection of Sukarno to the stone monument of Jan Toorop. This powerful sculptural portrait by Dutch sculptor John Rädecker is erected in the Embassy area of The Hague. In Dutch art history, Jan Toorop is the iconic example of the ‘Indo-artist’.

Ketoprak (Toorop/Sukarno)

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



De sarong van Mevrouw Greet de Raadt-Apell

[Klik op een afbeelding voor een vergroting]

[1]DSC_1642
Deze prachtige foto van mevrouw Greet de Raadt-Apell staat in de vensterbank bij haar kleindochter Sabine Waney (fotograaf onbekend).

Wij spraken met Sabine Waney over het ‘doek’ dat zij heeft geërfd van haar overleden oma Margaretha (Greet) de Raadt-Apell, geboren in 1911 in Fort de Kock (Bukittinggi Sumatra).

Het doek betreft een sarong voor vrouwen.
Het doek is professioneel ingelijst en zo kwetsbaar, dat we het niet uit de lijst wilden halen.


DSC_1632
Sarong

DSC_1652k
Detail

Meer informatie over het doek konden we inwinnen bij een vriendin van haar oma, mevrouw Alit Djajasoebrata, destijds conservator Indonesië verbonden aan het toen zo geheten Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam, nu WereldMuseum. Van deze informatie hebben we met plezier gebruik gemaakt.

Lees verder

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Peranakan bruidskostuum

Eeuwen geleden emigreerden Chinezen naar de Indonesische archipel. Een deel van hen trouwde daar met vrouwen uit die contreien, ze kregen kinderen en bleven voorgoed. Die nakomelingen van Chinese en Indonesische voorouders werden Peranakan Chinezen genoemd. Peranakan is afgeleid van het woord anak dat kind betekent. In de Peranakan cultuur zijn Chinese tradities vermengd met die uit de Indonesische archipel.

Paranakan kostuum


Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP



Het Tatanuamasker en de Etnografische Verzamelingen van de UGent

‘Dit voorwerp is een Tatanuamasker uit Nieuw Ierland, een eiland in de Bismarck-archipel en tevens een provincie van Papoea-Nieuw-Guinea. Het stelt een overledene voor. In de maandenlange periode dat het masker gemaakt wordt, is deze overledene voor de gemeenschap nog niet formeel dood’.

Het masker is gemaakt uit hout, deksel van zeeslak, vezels, rotan en boombast. De rechte mond staat open en laat de tanden zien. Het gezicht is symmetrisch beschilderd in wit, geel, rood en zwart.

Lees meer… (pdf bestand)

Ga naar de Inhoudsopgave
Goto to TOP